Adressen er Horniveien 129. (Gårdsnr. 64, Bruksnr. 1)
Svartvannshytta ligger ved sydøstenden av Svartvann.
Fra 1943 til 1945 var major Carsten Dehli fra Stabekk avsnittssjef for Milorg i Asker og Bærum (Milorg 13300). Han holdt til i flere av hyttene i Ramsåsområdet, blant annet i Svartvannshytta. Han var opprinnelig lektor på Stabekk høgre almenskole, men også kaptein i infanteriet. Hans historie sto i turprogrammet til Bærum turlag.
15. mars 1945 fant et tysk bergkompani frem til hytta ved Svartvann. Tyskerne trodde Carsten Dehli var inne i hytta, og de plasserte bensinkanner rundt hytta, som de antente med geværild. Men Carsten Dehli lå i skjul i nærheten.
Milorg var den militære motstandsorganisasjonen i Norge under andre verdenskrig.
Gjennom vedtak i Forsvarsrådet den 20. november 1941 ble Milorg anerkjent av London-regjeringen og lagt direkte under Hærens overkommando (fra februar 1942 Forsvarets overkommando). Formålet var å forberede frigjøringen av landet, og å støtte en eventuell alliert invasjon.
Milorg drev også et omfattende etterretningsapparat og støttet allierte operasjoner i Norge, samtidig som organisasjonen gjennom krigen var aktiv med egne sabotasjeoperasjoner.
En ny hytte ble satt opp etter krigen. Den har vært brukt av speidere fra Høvik.
Fra 2016 ble hytta drevet av Bærum Turlag. DNT Oslo og Omegn. Turlaget har stått for store deler av istandsettingen av hytta. Hytta kan leies for overnatting.
Et bilde av "Milorg-gruppe 13322, Sollihøgda-gruppen" ble gitt i gave fra Bård Mostveit fra Asker og Bærum Historielag til Bærum Turlag, DNT. Bildet ble plassert inne på Svartvannshytta.
Sollihøgda-gruppen besto av unge gutter fra Sollihøgda og nedover Skuidalen. I tillegg var det noen fra Østre Bærum og en del Oslo-gutter. Gruppen hadde både Sollihøgda og Vestmarka som sitt øvingsområde.
Det var alt i alt syv Milorggrupper i Bærum. Disse tilhørte avsnitt 13300, med avsnittssjef Carsten Dehli som den mest sentrale. Mens det for Stabekkgruppen 13311 og Lommedalsgruppen 13313 er skrevet bøker, er Sollihøgda-gruppen så godt som aldri omtalt noe sted.
Ved krigens slutt telte Sollihøgda-gruppen 151 mann. Nå har de fått den plassen de fortjener på veggen i Svartvannshytta, mener Bård Mostveit.
Moe, Liv Frøysaa. (2019). Kulturminner i Vestmarka. Bærum Turlag
Disen, Ole H. P. (2018). Milorghyttene i Vestmarka. Asker og Bærum historielags skrifter
nr. 58
Budstikka 22. september 2018
Bård Mostveit. Lokalhistoriker.
Belsetveien 119. Mobil: 936 97 762
E-post: bmostvei@online.no
Svartvannshytta